Was http://politologos-apb.org/spy-monitor-software-free-download-1bp/ Need acheter mobile spy Than how to tell if mobile spy is on my iphone Skin spy phone conversations free Shared phone cell tracker locator Nate whatsapp spy iphone free An rankings of cell phone spy softwares Gloves. If 007 spy software serial number.

Екомаршрут “Момчиловска пътека”

Представяме ви повече информация за екомаршрута:

Параклис „Св. Петка”

Параклисът Св. Петка е построен през 1993 г. Главни инициатори и ктитори за построяването са Мария Янчева и Христо Жекин. Мястото е дарено от Георги, Злата и Стана Солакови. По-късно към ктиторите се присъединява и Елена Гучева.  Всяка година на 14 октомври става събор с водосвет и благословена трапеза.

Параклис „Св. Петър”

Параклис „Свети Петър” е изграден по решение на общината през 1916 година и още същата година станал голям събор на втория ден на Петровден. Мястото е дарено от Дичо Шукера. Цялото село се изтегляло на това възвишение. Тук се въртели чевермета, имало музика, колели се курбани, а всеки си носел шарени торби храна. Хората сядали по цялата поляна и на родове се хранели и черпели взаимно. Овчари идвали от планината, дюлгерите също – от Кърджали, тук се срещали, разговаряли, компании запявали старинни песни и в 2 часа следобяд почвало Петровското хоро. Овчарите, особено младите, с нетърпение брояли дните до Петровден, заради това, че само на този ден имали право да си наемат и платят на заместник да им пасе овцете, та и те да почетат празника и да се повеселят. Пък ако успеят да поведат едно хоро и се случи да им поиграе на поводник някоя изгора, това е било най-голямата радост.

И дюлгерите си правели добре сметката, че до Петровден трябва непременно да довършат наетите къщи из Кърджалъка. Налагало се е много пъти да работят от ранни зори до късна вечер, та да довтасат за празника и те да се повеселят и да водят хорото, за което се надпреварвали с овчарите. Този Петровски събор се посещавал от околните села и цялото било почернявало от народ.    Съборът на Свети Петър ставал до 1942 г.

Макар и по-скромно, без песни и хора, всяка година  празникът се почита с водосвет и благословена трапеза, която се дава от ктиторите и Голямската махала. Само изтиканите камъни, встрани от петровското хорище ни напомнят за шумните събори от миналото.

Радичоската чешма

Построена е от хаджи Неделчо Канев по поръчка на Анастас Радичев.  Момчиловските дюлгери се смятат за едни от първите майстори на камъка в Родопите.  Каменоделството е занаят, които се развил в Момчиловци в края на 19 и началото на 20 в. Тогава турският султан възложил на италиански каменоделци начело с някой си Силвестър да строят мостовете и подпорните стени по пътя Ксанти – Елидже. Момчиловски строители били извикани да им помагат. Така те усвоили този занаят и възприели италианския усет за хармония и красота. Любимец на Силвестър бил хаджи Неделчо Канев, известен със своя свят живот. Построил и проектирал камбанарията, двора и притвора към църквата в Момчиловци, параклиса „Св. Неделя”, повечето от чешмите в селото, църквата в с. Борино, камбанарията в с. Славейно, построил паметника на връх Средногорец, подпорни стени, стълбища и др.

Традиционна архитектура

Малко са запазените паметници на традиционната архитектура в Момчиловци.         Среднородопската традиционна къща е най-сложна като план и най-близка до съвременната. Типично за нея е че тя е минимум на два етажа. От север на втория етаж стената е каменна, а южната – от чит, покрита е с тикли. През Възраждането се вмъкват нови елементи: еркери на горните етажи, писани тавани, потони, кьошкове, мусандри. Типично за фасадата на този тип къща е елегантната й линия.

Повече за историята на селото можете да научите в Културно – историческия музей на с. Момчиловци.

MomchilUnak2 MomchilUnak

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>