Was http://politologos-apb.org/spy-monitor-software-free-download-1bp/ Need acheter mobile spy Than how to tell if mobile spy is on my iphone Skin spy phone conversations free Shared phone cell tracker locator Nate whatsapp spy iphone free An rankings of cell phone spy softwares Gloves. If 007 spy software serial number.

Как да си направим сух букет

drying-flowers

В късите и мрачни дни на зимата частица от слънчевото лято може да бъде съхранена не само във вид на весели спомени и снимки, но и под формата на букети, венци и пана от сухоцвети. Сухите цветя отдавна се използват в декорацията на интериора.

На някои им се струва, че те не притежават красотата и цвета на живите растения, и изглеждат скучни и безжизнени. Но тези предразсъдъци може лесно да се преодолеят, ако включите сухите цветя в живите композиции.

Освен това, сега има много начини за сушене, багрене и добавяне на допълнителни интересни материали, което ви позволява да създадете ефектни и ярки композиции.  Сухите букети можете да съхраните в продължение на години и те не изискват специални грижи, освен внимателното премахване на прахта.

И тъй като те не се нуждаят от поливане, можете да ги сложите в красиви съдове, които допълнително да подчертават уникалността на композицията.Те ще служат за ефектен елемент от декора, освен това, можете да ги разполажите и на  по-недостъпно място.
Сухите цветя не са просто украса, а един уловен и “консервиран” миг от лятото.

КОИ РАСТЕНИЯ СА ПОДХОДЯЩИ

За сухия букет, освен безсмъртник (хелихризум), може да се използват още и много други растения – цветя, треви, листа и даже клонки от храсти и дървета. Изборът пред понтенциналния художник-флорист наистина е огромен: божур, роза, гладиоли, малки гергини, клематис, циния, овчарска торбичка, момина сълза, тръстика, папур, декоративна царевица, метла, ръж, овес, пшенинца, просо, шипка, облепиха и много други. Особено ефектно в сухоцветните букети изглежда физалисът и неговите оранжеви или жълти кутийки, а също кръгчетата на лунаринята.

Прости но важни правила

Как да създавате букетите

По-големите и масивни цветя се разполагат по средата на букета, а по-дребните и ефирни – по краищата

При създаването на букети задължително се спазват някои прости правила.
Най-високите растения трябва да бъдат с по-дълги от вазата дръжки от половин до два пъти. Букетът следва отчетлива главна линия.
По-големите и масивни цветя се разполагат по средата на букета, а по-дребните и ефирни – по краищата.

Ако желаете да създадете СОБСТВЕНОРЪЧНО ПАНО от сухи цветя, не се впускайте в правенето на “гигантски платна”.

Сухоцветите изглеждат най-добре в скромни композиции с размерите на рисувателен лист от скицник. За основа може да ви послужи лист, изрязан от плътен бял кадастрон. Белият цвят ще подчертае природните оттенъци на растенията. Основата на паното може да се облепи със сухи листа.  Ще придадете стабилност на крехка готова композиция, като я напръскате с лак за коса.

За да не избледнеят цветовете, букетът или паното от сухоцвети не бива да излагате на преки слънчеви лъчи. За да не се разруши композиция от по-тежки клончета и за да бъде по-устойчива, може да сложите във вазата гипс.  При съставянето на по-крехки букети обаче трябва да се придържате към друга тактика. Ако растението има по-слабо стъбълце, то се заменя с тел. Това трябва да се извърши преди изсушаването. Цветовете се отделят от стъблата и се прикрепват към теловете.Те пък се прикриват с цветна панделка, която създава илюзията за естествено стъбло.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

При брането избирайте само най-добрите цветя, тъй като при сушенето дефектите стават по-забележими.

Откъсвайте ги късно сутрин, когато растенията са сухи, но все още не са клюмнали от топлината и слънцето.

Събирайте цветя в различни етапи от цъфтежа – от пъпки до напълно отворени. Имайте предвид, че цветята още повече се отварят след изсушаването.

Сините, оранжевите и розовите цветчета запазват след изсъхването чудесен цвят.

Ако нямате възможност веднага да ги изсушите, поставете ги в съд с хладка вода на хладно и сухо място.

Ако сте били предвидливи и разполагате със сухи цветя, плодове и други растителни части, сега може да внесете шепа лято в дома си.

Как се прави

Начини за съхраняване

Универсален способ за запазване на растенията, пригоден за всички видове, не съществува

Всички съществуващи начини се свеждат до два принципа – изсушаване и консервация.

ИЗСУШАВАНЕ НА ВЪЗДУХ И НА ТЪМНО
От стеблата на цветето следва да се отстранят всички листа. Връзват се на снопчета и се увисват надолу в тъмно, добре проветрено помещение. Идеални за целта са тавана, навеса за съхранение на градински инструменти, гаража.
Тъмнината най-добре ще съхрани ярките цветове на пъпките, а въздушното течение няяма да позволи да се развият плесени. За да се изсушат растенията на въздух, са нужни две-три седмици.

С БИТОВА ТЕХНИКА
Ако нямате търпение да чакате седмици, за да изсушите цветята можете да използвате битовата техника у дома – микровълновата фурна, готварската печка или ютията. В микровълновата цветята трябва да се държат не повече от половин час, а във фурната на готварската печка при ниска температура – до 1 час при полуотворена вратичка. В краен случай листата на растенията може да се изгладят с гореща ютия през хартия.

НА ПРИНЦИПА НА ХЕРБАРИЯ
Нужни са ви стари вестници и по-голяма картонена папка. Растенията се поставят между листовете на вестника и се прибират в папка. Когато папката се запълни, затворете я и поставете върху нея няколко тежки книги. Изсушените по този способ цветя са подходящи за създаване на различни картини и пана.

КОНСЕРВИРАНЕ С ВОСЪК
Това е един бърз способ за консервация. Восъкът се разтопява, растенията се потапят за минута в него и след това се охлаждат в студена вода.

Източник: Български Фермер 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>