Was http://politologos-apb.org/spy-monitor-software-free-download-1bp/ Need acheter mobile spy Than how to tell if mobile spy is on my iphone Skin spy phone conversations free Shared phone cell tracker locator Nate whatsapp spy iphone free An rankings of cell phone spy softwares Gloves. If 007 spy software serial number.

Култура и традиции

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Родопите са разположени на кръстопът, на който през вековете са се срещали, сблъсквали и преплитали различни култури, за да оформят една истинска мозайка от обичаи, вярвания и традиции, до която днес може да се докосне всеки.
Църковни камбанарии и минарета се издигат редом едни до други из родопските села, хората почитат задружно езически, християнски и мюсюлмански празници.
Много стари занаяти се практикуват и до днес, а старите родопски къщи впечатляват с майсторството и изкуството на своите строители.

Фолклорът на планината омайва с широтата и красотата си, в които е вплетена родопската душевност. Родопските песни са поетично съкровище, пълно с думи-бисери с чудна образност, богата емоционалност и унасящо равномерно ритмуване – като песен на гора. И не можеш да разбереш: планината ли пее или хората. Като самата планина са и родопски песни – с върхове и долове, волни и широки, песени – изповед.

Всяка родопска песен е изплакана и тогава е изпята. Тя е напоена с омайващия дъх на мащерка, риган и равнец, от нея се чува плисък на пълни харкоми, отварят се чемшир – порти, въздишат моми каматни, продумват уста медени … Неслучайно Иван Вазов нарече Родопа планина – “море от песни”. Редом до симфониите на Бетховен като мирно земно послание към други селения и цивилизации на космическата совалка Селинджер, лети и родопската песен “Излел е Дельо хайдутин” изпята от Валя Балканска.

Песните на родопчани – това са прегърнати гласове в словото, в мелодията и в гайдата. Най-традиционния родопски музикален инструмент е с родопчани и в делника и в празника им. За да изсвири песента си, родопчанинът създава своята уникална, минорна пентатоника – пет типични родопски тона като звукоред на прегърнати мелодични гласове.

Родопчани ценят и се гордеят със своите традиции. В село Широка лъка е създадено Средно фолклорно музикално училище, в което се учат деца от цялата страна. Възпитаниците на училището за народни инструменти и народно пеене, вече 30 години разпалват любовта към българския фолклор и продължават народните традиции. Прочутите ансамбли в гр. Смолян – “100 каба-гайди”, ДАНПТ “Родопа”, Детско-юношески фолклорен ансамбъл “Орфей”, както и многобройните самодейни състави към читалищата съхраняват и популяризират богатството на родопския фолклор в страната и зад граница.

ВИДЕО КЛИПОВЕ С РОДОПСКА МУЗИКА

333 Kaba Gaida Bagpipe Guinness World Record Каба Гайди

Притури се планината (Стефка Саботинова)

Сос ма караш майчино (100 каба гайди)

Кехая, наша доржево(Бай Дафо от Гела)

Рофинка (Петър Янев)

Албум с родопски песни

Гайдана свири, с. Гела

08

DSCN0662 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>