Was http://politologos-apb.org/spy-monitor-software-free-download-1bp/ Need acheter mobile spy Than how to tell if mobile spy is on my iphone Skin spy phone conversations free Shared phone cell tracker locator Nate whatsapp spy iphone free An rankings of cell phone spy softwares Gloves. If 007 spy software serial number.

Село Широка Лъка

OLYMPUS DIGITAL CAMERAИдвайки в това село-приказка, обявено за архитектурен и етнографски резерват, изведнъж ще се озовете 1-2 века назад в епохата на Българското Възраждане. Селото е разположено амфитеатрално на  двата бряга на река Широколъшка, в подножието на североизточните склонове на Перелишкия дял на Западни Родопи и югозападните склонове на Чернатица. Средната надморска височина на която се намира е 1060 м. Селото е на 24 км от гр. Смолян, 22 км от гр. Девин, 11 км от Пампорово и 5 км от с. Стойките. Пътят Девин – Смолян минава през селото.

Селището съществува на това място от 17 век, след една от най-жестоките вълни на насилствено помохамеданчване на родопското българско население от турските поробители. Първите заселници на това място по онова време и техните поколения, до ден днешен са запазили чисто българското си самосъзнание и православна християнска религия.

 

Земите върху които са се заселили първите жители, са били владени и ползвани от юруците, които впоследствие се оттеглят към Беломорието. Първоначално основателите на селото се заселили край сегашната махала Заевите, но поради свличане не след дълго се преселили в долината на р. Луковица, а от там се преместили на днешното място на Широка лъка. Името на селото идва от сравнително широкото речно разклонение “лъка” на едноименната река.

Многобройните къщи, съхранили характерната родопска архитектура, калдаръмени улици, сводести мостове на реката, характерния говор, песни и обичаи на местните хора са дали основание, с. Широка лъка да бъде обявено за архитектурен, етнографски резерват.

В архитектурно отношение, болшинството от по-старите къщи се отнасят към типа “голяма родопска къща”. Те са двуетажни, с еркери, високи каменни комини, дебели зидове, ковани врати, малки прозорчета, вътрешни дървени стълби. В стаите за живеене има вградени скрити долапи и килери. По-характерни и известни са къщите – паметници на културата: Згуровски конак, Каладжийската, Григоровската, Богдановската и др.

Не пропускайте да посетите Етнографския музей, намиращ се в сградата на Згуровски конак. Музейната експозиция показва бита на широколъчанина през Възраждането и подредбата на старата родопска къща. Сладкодумният уредник и създател на музея Никола Гьочев, наречен от съселяните си “живата история на селото”, ще ви покаже музея и ще разкаже истории от миналото на Широка лъка.

Интерес представлява църквата “Успение Богородично”, построена през 1834 г., предизвикваща възхищение с външната си и вътрешна архитектура. Църквата е построена само за 38 дни с участието на цялото население на селото, с неимоверни трудности и рискове.

Предполага се, че иконите в църквата са изографисани 1835-1836 г. от зографа Захари и брат му Димитър от Самоковската художествена школа. В непосредствена близост до църквата се намира старото училище, построено през 1835 г.  А първото местно училище е основано в Паламарчовата къща през 1830 г. с първоучител Атанас Григоров.

 

През 1878 г. сотня руски казаци освобождават селото от петвековния поробител. В селото се настанява със своя щаб прославеният капитан Петко воевода. Къщата, в която квартирувал войводата е отбелязана с паметна плоча, а през 2001 г. признателните широколъчани издигнаха паметник в негова чест.

В Широка лъка можете да видите и родната къща на големия родолюбец екзарх Стефан, помогнал за спасяване на евреите в България през Втората световна война.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>