Was http://politologos-apb.org/spy-monitor-software-free-download-1bp/ Need acheter mobile spy Than how to tell if mobile spy is on my iphone Skin spy phone conversations free Shared phone cell tracker locator Nate whatsapp spy iphone free An rankings of cell phone spy softwares Gloves. If 007 spy software serial number.

2-3 август ще се проведе празника на с. Мугла “Среде лято”

sredeleto

От незапомнени времена всяка година август месец родопското село Мугла празнува своя празник, наречен “Среде лято”. Тази година празника е на 2 и 3 август. Мугла е единственото село в Родопите, което отдава почит на слънцето. Вярва се, че на този ден слънцето слиза да се окъпе във водата, облича кожуха си и тръгва към зимата като препуска към небето със своята огнена колесница. Коренът на празника вероятно е още в тракиските обреди и вярвания.

Вечерта на първия ден от набраните диви цветя се повиват китки, завързани с червен конец (символ на кръвта и закодираното ДНК). Китка се вие за всеки член от семейството и една по-голяма за къщата. Поставят се в бяла харкумка-менче пълно с вода и се изнасят навън на месечина и звезди (за да добият магическата им сила). Китките трябва да престоят през нощта, покрити с бяла кърпа и не се внасят в дома докато не се “поят “- т.е. докато не са наречени с песен.

На втория ден от празника всички стават рано и с нетърпение оглеждат китките. Радостни са когато са свежи, тъй като това обещава здраве. По китките се гадае. Най-възрастната жена взема една от китките и „ръси” с вода околните. На всяка китка се „пое”/пее/, песен за цветя  и по съдържанието на песента се гадае за съдбата на момата. Съхранена е традицията да се хвърлят венци в реката и момата да се “нарича” за кого да се омъжи. Вярва се , че ако венеца се отдалечи бързо, сватбата ще е скоро. Играят се и хора и целия ден е празник. Всеки носи от “светена  вода”в къщи за здраве. Всички заедно изпращат  слънцето, което потегля вече към зимата.

Организатори на празника са кметството и настоятелството на Народно читалище с. Мугла „Георги Стойков Раковски”. Обикновено се прави курбан за здраве и берекет на връх Михрапа. Празникът продължава 3 дена с кръшни хора, звуците на родопската каба гайда и лиричните родопски песни.

Тази година празникът се открива на 2ри август в 11 ч. с участие на хора за автентично пеене към читалището.

На 3-ти ще има изложби „От кухнята на баба” и „От раклата на баба”. В изложбата ще има традиционни храни за дълголетници, тъй като в селото има около 40 човека, които са над 80-годишна възраст. Сред най-консумираните от дълголетниците гозби са типичните за Родопите и Мугла пирули, качамак, пататник, клин, мурсалски чай и различни билки, които цъфтят през лятото.

В другата изложба ще има вълнени дрехи, чорапи, терлици, тъкани ризи, които и сега се носят от възрастните хора в Мугла. На празника се очаква да присъстват много гости, като голяма част от младите хора, които са напуснали селото се връщат специално за традиционния събор.

Ето и филмче за празника, 2010 г. ”Среде лято в Мугла”

(По информация от Н.Мачокова, ръководител РЕКИЦ гр. Смолян; сн. smolyan.bg)

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>