Was http://politologos-apb.org/spy-monitor-software-free-download-1bp/ Need acheter mobile spy Than how to tell if mobile spy is on my iphone Skin spy phone conversations free Shared phone cell tracker locator Nate whatsapp spy iphone free An rankings of cell phone spy softwares Gloves. If 007 spy software serial number.

За проекта “Родопите – градината на Орфей”

Първото издание на Фестивал на дивите цветя през 2013 г. се реализира в рамките на проект “Родопите – градината на Орфей”.

Проектът целеше да допринесе за опазването на защитените територии и видове растения в близост до община Смолян, чрез прилагане на конкретни природозащитни мерки, разработване на различни по форма и степен на трудност ботанически пътеки и мобилизиране на потенциала на местните хора за устойчиво използване на растителните ресурси в занаяти и творчество. Този проект надгради опита на ЕО Родопи в региона, и по-специално изпълненият през периода 2005 – 2006 година проект “Градината на Орфей”, Запазване на флората на Родопите чрез развитие на еко туризъм” с. Солища, финансиран от DEFRA – UK.

Фокус на усилията за природозащита и популяризирането на тези ресурси е организираният Фестивал на дивите цветя в общинна Смолян, като част от европейска верига такива фестивали под егидата на PlantLife International. Добър пример в това отношение е подобният фестивал в Бохинь, Словения, провеждан вече 5 години (http://www.bohinj.si/alpskocvetje/).

В рамките на проекта се проведе и национална кампания „Килим от цветя” („Patchwork meadow”). Деца с художествен талант от цялата страна нарисуваха върху парчета плат красивите цветя на своя край. Рисунките ще бъдат съшити в един голям „килим”, който ще бъде изложен по време на Фестивала на дивите цветя, а след това ще участва във формирането на европейско изложение, което допълнително ще допринесе за популяризиране на района като зона богата на флористично разнообразие и устойчив туризъм.

Проектът залага и на популяризиране на уникалната флора на България, като част от потенциала за развитие на екотуризъм. Изготвя се специализиран интернет сайт „Къде да наблюдаваме растения в България” (“Where to watch plants in Bulgaria”) – по модела на популярната поредица „Where to watch birds in…”. В сайта под формата на поредица от статии в популярен стил се представя флористично богатство и възможности за туризъм в различни района на България.

Проектът се реализира основно с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд (ПМП на ГЕФ), Програма „Култура” на ЕК (чрез проект „Цветна Европа” на PlantLife International), както и на община Смолян.

Партньори на по проекта са Община Смолян, РИОСВ-Смолян, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), училища, читалища и кметства от гр. Смолян, селата Смилян, Сивино, Могилица, Момчиловци и Арда.

Ръководител на проекта: Антония Чиликова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>